Chantal Zwaag

Enthousiast | Veelzijdig | Geïnteresseerd

Wie ben ik?

Mijn naam is Chantal Zwaag. Ontzettend gek op radio maken, maar ook schrijven vind ik enorm leuk om te doen. Ik ben 33 jaar oud, ben geboren en getogen in Apeldoorn en ik woon daar dan ook samen met mijn vriend Jeroen, onze dochter Mila (oktober 2018) en onze zoon Liam (oktober 2021).

In 2006 kwam ik terecht bij de Lokale Omroep Apeldoorn, inmiddels RTV Apeldoorn. Daar begon ik als redactrice bij het programma ‘de Zaterdagmiddagmix’ en al snel mocht ik op pad en interviewde ik onder andere Intwine, Alain Clark, Miss Montreal, Di-rect en de schrijver Kluun.

Na een paar maanden werd ik ook gevraagd om verslag te doen bij het politieke programma ‘In de Wandelgangen’. Niks voor mij dacht ik, maar inmiddels ben ik daar al sinds 2007 bezig om kritisch de Apeldoornse politiek in de gaten te houden. Ook heb ik samen met collega’s een paar jaar terug het jongerenprogramma 055FM opgezet. Een programma voor en door Apeldoornse jongeren.

In het derde jaar van mijn opleiding Journalistiek op het Windesheim in Zwolle kwam het project ‘MijnZ’ op mijn pad. Een samenwerkingsverband tussen Windesheim en de regionale krant de Stentor in Zwolle. Samen met vijf andere studenten heb ik de website www.mijnz.nl opgezet. Deze site heeft als doel om jongeren die wonen/werken/studeren in Zwolle te bereiken met nieuws.

In het vierde jaar van mijn opleiding heb ik twee stages gelopen. De eerste bij Graafschap TV (later FocuzTV), een commerciële regionale omroep in de gebieden de Achterhoek, Liemers en de Graafschap. De tweede stage heb ik gelopen bij de radioredactie van NOS op 3. Ik hielp daar mee met het verzorgen van de nieuwsbulletins op 3FM.

Inmiddels ben ik sinds juli 2012 freelance journalist bij de Stentor Apeldoorn, de regionale krant. Ook heb ik tijdelijk gewerkt als vaste verslaggever op de stadsredactie van de Stentor in Zwolle in Apeldoorn. En sinds mei 2013 ben ik de eigenaar van mijn eigen mediabedrijf: Chantal Zwaag Media.

Van 2015 tot en met 2021 ben ik eindredacteur geweest van het nieuwsplatform Apeldoorn Direct. Momenteel hou ik me veel bezig met de social media van RTV Apeldoorn en ook met regelmaat met de nieuwsberichten op de website.

Wat ik ook doe/deed:

– Verhalen maken voor Greater Venues. Nieuwsberichten bijvoorbeeld, maar ook Venue Reports, waarvoor ik op locatie ga en een verhaal maak over wat er op zakelijk gebied allemaal te doen/te huren is op deze locatie.

– Artikelen maken voor het Business Magazine van businessclub Draisma Dynamo
– Persberichten en nieuwsberichten maken voor verschillende (nieuws)websites

Wat ik nog meer heb gedaan:

– De nieuwsbrief en de websiteteksten maken van het Klimbos/Expeditiehuis- Voor het SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten) interviews gehouden over de Starterslening
– Voor Diversions een uitgebreid interview gedaan met de directeur van NostalgieNet
– Artikelen voor Eigen Magazine, De Ondernemer en het magazine Sax van het Saxion in Enschede
– Interviews voor de verkiezingscampagne 2022 van politieke partij Lokaal Apeldoorn

-Gastlessen geven op basisscholen en het voortgezet onderwijs over journalistiek

Ik ben enthousiast, enorm veelzijdig én oprecht geïnteresseerd in een heleboel onderwerpen. Ik schrijf veelal nieuwsteksten, maar ook regelmatig commerciële teksten/ advertorials, dus ook daar heb ik ervaring in. Mocht je een vrolijke, spontane journalist nodig hebben om bijvoorbeeld (nieuws)teksten te schrijven, voor een gastles of zoek je een frisse voice-over stem, neem gerust (vrijblijvend) contact met me op. Als voice-over heb ik in 2018 de opleiding Stemacteren afgerond bij de erkende opleiding van Studio Oranjeoord.